0.8.17.

Den 7 mars 2010 från Lokaltidningen Västbo Andan.

Danskurs för treorna på GKC. Då blir det mysig härlig go Fox. Foto: Yvonne Cedergren
Danskurs för treorna på GKC. Då blir det mysig härlig go Fox.
Foto: Yvonne Cedergren

Temadag på GKC


Då blir det dirty…Dirty Foxx


GnosjÖ.
Dansstilen som nog inte kan förklaras- utan som måste upplevas, Dirty Foxx, sprider sig som en löpeld över landet. I veckan dansade den in i Gnosjö.

Odd Vesterli heter killen som är expert på foxtrot, faktiskt kanske just nu en av Sveriges mest anlitade danslärare när det gäller den dansen. Men det är inte vilken foxtrot som helst en tight variant och den allra senaste flugan på dansgolven landet runt.

För treorna på GKC i Gnosjö blev det en heldagskurs med massor av musik och en tight intim dans med stor personlig variation.
– De är grymma! När det gäller de här danskurserna för ungdomar så ger det mig en enorm kick att se när eleverna själva faktiskt börja tycka om dansen. En stor bonus är dessutom att se så många av dem faktiskt dansar bra och verkar ha det mysigt tillsammans. Under skoltid, i en gympahall och mitt på dagen!

Det säger Odd medan han mot slutet av kursen uppmanar ungdomarna att egentligen glömma allt han sagt tidigare under dagen och bara slappna av och ha det mysigt.
– Det ska kännas bra, då är det rätt.

Almedina Husrep och Ana Jakesevic är två av de ungdomar som använt sin temadag till att dansa i Töllstorpshallen.
– Dans är alltid roligt. Det har varit jättekul att lära sig av ett riktigt proffs och när man går ut är det kul att kunna dansa bra.


Hallå där...

Vem är Odd Vesterli?
– En halvnorsk norrlänning som flyttat till Fjollträsk och som älskar att foxa & kramas.

Hur kom du själv i kontakt med- och blev intresserad av, dans?
– Det började när jag blev utslängd av mitt ex. Var ensam och deppig i Skellefteå och sökte en hobby/sysselsättning för att träffa andra och då även motsatta könet. Dans verkade vara ett smart drag, och på den vägen blev det?

Dirty Foxx kommer starkt ute på dansgolven bland ungdomarna, vad är det egentligen, och varför kallas den så?
– Svårt att beskriva med ord vad det är, måste nog upplevas? Men det är en nära & tight dans som av vissa kan upplevas även som lite vulgo. Namnet kommer från en gymnasieelev på en av de första kurserna. Eleven ansåg att foxtrot var en dans som mamma & pappa och även PRO höll på med. En dans man såg på Bingolotto...
Den här dansen tyckte hon påminde mer om dansen i filmen "Dirty Dancing" och kläckte ur sig begreppet Dirty fox som jag senare började använda i min marknadsföring men med stavningen Dirty Foxx. Numera är begreppet även varumärkesskyddat...

Varför tycker du att det är extra roligt att jobba med/lära ungdomar att dansa?
– Jag tycker om ungdomarna oerhört mycket, jag kommer bra överens med dem och vi har en rak och härlig kommunikation som ofta verkar svår i den vuxna världen. Ungdomarna är oförstörda och ärliga utan bomull och krusiduller.

Vad krävs för att bli duktig på att dansa?
– Jag brukar säga att tjurskallighet spöar talang. Den som verkligen vill lära sig dansa och tar sig tiden att öva kan bli duktig, åtminstone i foxens underbara värld. Jag är ett levande eftersom jag totalt saknade talang när jag började.

- På krogen måste man vara antingen snygg, rik eller tuff. helst alltihop. På dansställena räcker det med att kunna dansa
- På krogen måste man vara antingen snygg, rik eller tuff. helst alltihop. På dansställena räcker det med att kunna dansa


Jeanette Elbe från Västbo Sportdansklubb var med för att hjälpa Odd Vesterli visa hur Dirty Foxx går till. Trots sin ringa ålder har hon redan hunnit gå två kurser själv.
- Det är skitkul!
Jeanette Elbe från Västbo Sportdansklubb var med för att hjälpa Odd Vesterli visa hur Dirty Foxx går till. Trots sin ringa ålder har hon redan hunnit gå två kurser själv. - Det är skitkul!


En rolig dag på jobbet- eller i skolan, helt enkelt
En rolig dag på jobbet- eller i skolan, helt enkelt


Yvonne Cedergren
yvonne.cedergren@lokaltidningen.se

Om Odd
Namn: Odd Vesterli
Ålder: 38 år
Bor: Stockholm (Kungsholmen) sedan 2007, inflyttad från Skellefteå.
Familj: Min fru Eva
Äter jag helst: Kött ska det vara när det är middag, gärna saftig och blodig
Dricker jag gärna: Carlsberg Hof (mellanöl) till mat, lagrad Tequila & mörk rom till cigarr
Läste jag senast: "Allt för min syster" av Jodi Picoult
Bästa filmen: "Pet detective" / Husdjursdetektiven
Drömresan går till: USA. (Las Vegas, Miami, New York) med Västindienkryssning
En bra egenskap: Jag är lugn – har mycket svårt för att bli arg
Någon dålig?: Envis, säger min fru
Detta gör jag om 10 år: Dansar, myser, reser & njuter av livet. Jobbar förhoppningsvis mindre och tjänar förhoppningsvis mer.
Ordspråk jag gillar:
1. Bättre att göra en gång och göra rätt, än att göra fel & göra om – mitt ordspråk.
2. Var försiktig med vad du önskar för det kan bli verklighet – känt ordspråk.

(I september besöker Odd Vesterli Västbo Sportdansklubb i Gislaved för en fortsättningskurs i Dirty Foxx, reds anm.)
Publicerad: 07. Mars 2010 08:00

Läs Originalartikeln i Lokaltidningen Västbo Andan.