0.8.5.

Lördag 20 April 2002

Det är torsdagskväll och avslutning på Skellefteå gymnasieskolors temadagar om dans.
Nu är det äkta danskväll med dans till dansbandet Blender.
Foxtrot och bugg, ni vet. Så som det dansats sedan farfar var ung.

Förväntningarna är att det ska komma 50-100 ungdomar till Efyran i centrala Skellefteå. Och nog blir det så och mer därtill - säkert är det över hundra.

Stina Burman och Josefin Larsson tillhör dem som varit på danstillställningar tidigare.

- Det är kul att dansa och Boogarts är favoritorkestern. Sedan är det också olika kul på olika dansställen -Etage känns som en köttmarknad, säger Stina och Josefin.

FÖR MARIA BERGGREN är kvällen något helt nytt.
- Jag vet inte vad jag förväntar mig. Det är min första upplevelse av att gå på dans. Om det inte varit för temadagarna i skolan skulle jag nog aldrig ha kommit. Det var temadagarna som lockade hit mig.

Två som NV tidigt hittar på dansgolvet är Linda Persson och Hasse Marklund. Det är lite svårt att få grepp om vad de egentligen tycker om att dansa. Budskapet är så att säga tvetydigt.
- Det är väl... roligt, säger de och sedan fyller Linda på:
- Det här är ju gammeldans, men det kan vara kul att göra något annorlunda. Men nog är det lättare att dansa discodans.

Blender är en avknoppning från Boogarts så förhoppningsvis blev Stina Burman och Josefin Larsson nöjda med musiken. Blenders bjöd på allt från riktigt gamla kramgoa låtar till det senaste i schlagerfloran - Afrodites mer svängiga schlagerfestivalbidrag "Let it go".

BENGT WISTRÖM ÄR idrottslärare på Balderskolan och en av de drivande krafterna bakom danstemadagarna som nu är en tradition sedan fyra år.

Större bild Foto: GÖRAN ABRAMSSON.

Större bild Linda Persson och Hasse Marklund.

Större bild Josefin Larsson (t v) och Stina Burman löser inträdesbiljett hos Bengt Wiström.

- Temadagarna är inte bara dans utan även mycket annat som etik. Att undervisa i dans är nästan ett uppdrag som skolan har. Dans är kultur och kulturyttringar från olika länder. De avslutande danskvällarna är ett sätt att slå ett slag för "vanlig" dans. Det har vi i kursen, det här ska eleverna kunna. På till exempel en skolbal eller en militärbal går det inte att komma och dansa discodans, säger Bengt Wiström.

Göran Abramsson
goran.abramsson@norran.se
0910-57 870
Läs Originalartikeln på Norran.