0.8.4.

Torsdag 24 April 2003

Våga stuffa - lätt som en dans

SKELLEFTEÅ

På ett slitet gymnastikgolv på Nordanå i Skellefteå hörs försiktiga steg av ovana fötter som försöker hålla takten till musiken. Koncentrationen är hög men stämningen ändå avspänd, och ingen verkar ha långt till skrattet.

Varje år arrangerar Balderskolan i Skellefteå en dansdag där alla i årskurs 2 får en chans att lära sig grunderna i foxtrot, bugg och salsa. Två av deltagarna är Johan Steinvall,18, och Pauline Gyllengahm,17, som båda läser teknikprogrammet.
- Det är roligt med dans, säger Johan. Hans klasskamrat Pauline tillägger:
- Jag är förvånad, så här kul trodde jag inte att det skulle vara.
NÅGON SOM INTE är förvånad över reaktionerna är Jalle Svensson, lärare i idrott och hälsa.
- Det brukar vara på det här sättet. Trots att det kan kännas tråkigt och jobbigt före så har de allra flesta bara positiva synpunkter att ge i efterhand, säger Jalle.

INSTRUKTÖREN FÖR DAGEN, Odd Vesterli, visar deltagarna hur de ska göra. När musiken sedan sätts på trampar paren själva takten och ger sig ut på dansgolvet. De första tafatta rörelserna blir efterhand allt säkrare, och snart vågar de sig på en och annan snurr.

- Det är roligt att få lära sig dansa normalt, tycker Pauline. Både Johan och Pauline skulle kunna tänka sig att frivilligt gå ut och dansa någon kväll.
- Det är socialt, och om kompisarna var ute och dansade skulle jag också göra det, säger Pauline.
- Det är omväxlande från all diskodans, tycker Johan. TROTS SIN POSITIVA inställning erkänner han dock:
- Men det är inte något jag skulle göra varenda lördagskväll.

Målet med dansdagen är enligt Jalle Svensson att lära ut mönstret på de vanliga danserna men även viss etik och regler runt dansen.
- För att våga sig ut på dans måste man kunna grunderna, anser Jalle. Viktigt är också att lära sig att kunna gå ut, dansa och ha roligt men ändå vara spiknykter.

- Våga stuffa!

Ida Davidsson

Större bild
Instruktören Odd Vesterli Större bild
Att dansa är kul! Detta bevisar Sofie Johansson och Fredrik Frohm.

Läs Originalartikeln på Norran.