0.8.12.

Fredag 17 november 2006 ur Dalademokraten

"Dansa foxtrot - lättare för tjejer än för killar"

Se större bild
Dansa är att röra sig till musik förklarar Håkan Österberg.

Under helgen lärde sig 100-talet dansa foxtrot som nybörjare och i en fortsättningskurs. Foxtrot är en dansart som kommer tillbaka i en modernare variant.
Danskursen hölls i Haggårdens gymnastiksal med Hedemora Svänggäng som arrangör. De anlitade dansläraren Odd Vesterli från Härnösand, en av få instruktörer som lär ut foxtrot.
- Många danslärare lär ut bugg men vi är få lär ut foxtrot, säger han.

Alla dansar med alla
Att intresset är stort för denna pardans är helt klart. Under lördagens nybörjarkurs fanns 50 personer på plats och under söndagens fortsättningskurs fanns ett 60-tal.
- Det här är roligt, säger Britta Udd som just då dansade med Sune Kling.

Se större bild
Stort intresse att dansa foxtrot
i en modernare tappning.
Efter varje dans byter man partner och innan dagen är över har alla dansat med alla flera gånger om.
Enligt Odd Vesterli har tjejerna lättare för att lära sig dansa foxtrot. De behöver bara en kvart att lära sig stegen, medan killarna behöver några timmars övning innan de kan behärska de första dansstegen. Under kursen lär Odd ut hur man kan dansa. Man behöver inte ”flänga” runt dansgolvet så fort som möjligt. Det går lika bra att stanna på stället en stund för att rytmiskt svänga och gunga på kroppen. Foxtrot går att dansa på många olika sätt och stegen kan varieras på många olika sätt.
Se större bild
Dansläraren Odd Vesterli.
Många skratt Skratten är många under övningarna och Odd kan förklara finessen med den här dansen. Det finns mycket att tänka på. Fast den som kan dansa behöver inte ”tänka” utan bara svänga på som det pasar. - Jättebra med dans och att röra sig till musik, säger Håkan Österberg. Birgitta Bengtsson och Mikael Eriksson finner också mycket nöje i dansen. - Trevligt sätt att möta människor, säger Birgitta Bengtsson. För Mikael Eriksson är det tredje nybörjarkursen han går och han lär sig mycket varje gång.
- Odds kurser är pedagogiska, säger han.
Se större bild
Birgitta Bengtsson och Mikael Eriksson gillar båda att dansa.
Foto & text av Roland Engvall

Läs Originalartikeln på Dalademokraten.