0.8.2.

Lördag 17 Maj 2003

Förr flydde flickorna...

Han är till hälften norrman.

Fattas bara: 17 maj är det en förutsättning för att få skriva sin autograf i den här tidningen.
Men framför allt är Odd Vesterli en tjurskalle.
- Jag har aldrig haft lätt för någonting, hävdar han.
Men envishet slår talang.
Ännu som 20-åring kunde han inte simma. Några år senare vann han simmomentet i triathlontävlingar.
Och likadant med dansen: För fyra och ett halvt år sedan skrämde han flickor från golvet, men i dag lär han det unga Skellefteå dansa.

Han är född i Laisvall, med norsk pappa, svensk mamma och dubbelt medborgarskap. När han gick i nian flyttade familjen till Garpenberg i Dalarna och för Odd blev det några år senare Borlänge och plugg till väg- och baningenjör.
- När jag var klar gjorde Vägverket sig av med en massa folk.
Nytt försök: Ekonomistudier.
- Men det fanns gott om ekonomer. De som hade yrkeserfarenhet gick före mig.

Efter två år som säljare flyttade Odd Vesterli till Skellefteå för att studera till dataingenjör. Det var 1995 och då kunde han faktiskt simma.
- Fem procent av oss flyter inte, bl a jag. Har tydligen med tung benstomme att göra.

När det skulle simmas i skolan var Odd alltid sjuk, skadad eller hade glömt badbyxorna.
- Till slut började det vara lite skämmigt. Då bestämde jag mig för att lära mig. Simklubben i Borlänge ville ha bra simmare, inte en 20-åring som sjönk som en sten. Men triathlonklubben var inte lika elitistisk: En tränare förbarmade sig och efter några lektioner kunde Odd Vesterli hålla sig flytande.
- Om jag jobbade uppåt och framåt, vill säga. Kallas fortfarande "Hajen" för att jag ligger så djupt i vattnet. Men med våtdräkt kommer jag högre.

EFTER ETT ÅR DELTOG han i Stockholm Triathlon och steg ur vattnet bland de 10-15 främsta.
- Det var en skön känsla. Men sedan var det kört: Jag kunde ju knappt cykla och springa. Men man kan lära sig det mesta och när Odd flyttat norrut och startade i Skellefteå Triathlon var han inte bara snabbast i simmomentet - elitklassen inräknad - utan vann dessutom motionsklassen.

Men han kunde inte dansa.
- I Dalarna finns ingen danskultur. Jag hade gått en buggkurs, men det fanns ingenstans att öva. I SKELLEFTEÅ FATTADE HAN ett nytt beslut: Han skulle lära sig dansa, gick foxtrotkurs och gav sig sedan ut på dansgolven.
- Tre-fyra kvällar i veckan. Byske, Umeå - överallt där det arrangerades dans.
- Bara för att träna. Sade inte ett ord. Han bjöd upp och bjöd upp, men blev nästan aldrig uppbjuden.
- Och när det någon gång hände var det tjejer som INTE tidigare dansat med mig.
Men en kväll på Statt, ett halvår efter debuten, blev han återuppbjuden.
- Det kunde möjligen bero på konkurrensen. Jag var trots allt nykter ... Fast trendbrottet höll i sig och efter ytterligare ett halvår var Odd Vesterli fullbokad.
- Jag såg likadan ut och var lika tyst. Det måste bero på dansen! Han dansar bugg, jitterbugg, salsa och tango. Men foxtroten ligger honom närmast hjärtat.
- Det är inte lika mycket uppvisning. Friare. Mysigare. Jodå, även Odd Vesterli träffade sin sambo på dansgolvet.
- Men det tog ett år innan vi blev ihop. NUMERA DANSAR HAN inte lika ofta för sin egen skull.
- Det kan dröja tre veckor mellan gångerna. Det är så ont om dansarrangemang. I stället undervisar han. För tre år sedan hade ryktet om den halvnorske Travolta nått Kanalskolan där han sedan dess undervisat högstadieeleverna i foxtrot. I år har han dessutom anlitats av Balderskolan, Anderstorpsskolan, Kaplanskolan, Naturbruksgymnasiet och Örjanskolan.
- På Balder fick jag betalt. Annars gör jag det här ideellt. Vill inte konkurrera med andra danskurser. Skillnaden är att jag inriktar mig på ungdomar. Vuxna kan gott pröjsa, men är man 16 år ska det vara gratis. Att lära sig på skolan är perfekt, tycker han.
- Även om foxtrot verkar töntigt måste man gå dit. Efter en timme inser man att det är kul och alla mår bra av att kramas i sex minuter. I torsdags var det stor säsongavslutning: Gymnasiedans på Underbar med Odd Vesterli som arrangör. PÅ TVÅ TIMMAR LÄR han en kille dansa.
- Sedan måste han förstås öva. Men ändå: Ungdomar lär sig så snabbt. För tjejerna räcker det med fem minuter; de ska ju "bara" följa ... Han har även börjat smyga in lite salsa på lektionerna. Men på egen hand tränar han just nu mest breakdance.
- Jag är överårig och 90 kilo är knappast idealiskt. Men det är kul och dessutom bra fysträning. Det har blivit glesare mellan triathlonarrangemangen, men han underhåller ändå simningen, cyklingen och löpningen. Har man lärt sig och skaffat utrustning så ...

JO, FRITIDEN ÄR fullmatad, speciellt som han numera har familj.
- Men vi har ingen villa och jag skruvar inte i någon gammal bil. Numera är han formellt enbart svensk.
- Som norsk medborgare måste man göra lumpen i Norge. När min äldre brorsa upptäckte det där avsade även jag mig medborgarskapet. Men när det är skid-VM håller jag på Norge. 17 maj-firandet då?
- I Skellefteå brukar det inte bli mycket. Men nu kommer föräldrarna på besök, så då går vi nog ut och äter med pappa. Norrmannen.

Fler bilder av Norrans fotograf Lars Eriksson:

Olle Lundqvist
olle.lundqvist@norran.se
0901-578 40
Läs Originalartikeln på Norran.