0.3.6.

Efter att ha pratat med de som är ovana att dansa så har jag fått höra ett antal kommentarer som jag skulle vilja försöka reda ut.

Jag har ingen att gå med till dansen
Detta är inte något problem. Första gången jag gick på dans kände jag ingen. Jag hade ingen kompis att gå med eftersom jag inte kände några. Men jag ville ju dansa, så jag drog på dans själv. Och när man tänker efter, varför ska man ha kompisar med sig? Man dansar ju inte med kompisarna (oftast). Varför ska jag låta bli att gå på dans bara för att mina kompisar är knäppa och inte vill följa med (vad är de rädda för)? Och redan efter en kväll så har man lärt känna några nya kompisar och det är väl bra?

Jag vill bara dansa med min flickvän/pojkvän
Om man bara ska dansa med varann, varför då gå på dans? Då kan man lika gärna dansa hemma. Det finns nästan ingen som bara dansar med sin respektive på dans. Enda undantaget är när de blivit nykär, men det brukar gå över efter några veckor. Par som går på dans tillsammans brukar dansa de första danserna med varann, de första danserna efter paus och så den sista dansen. Dessutom kan de dansa med varann däremellan också, men det är lite olika från par till par. I övrigt dansar man med alla andra, precis som de som inte är par. Det är också vanligt att bara den ena åker på dans och den andra i paret stannar hemma eller gör något annat.

Jag vill bara bjuda upp de jag känner
Detta tycker jag låter ganska dumt. Det skulle betyda att första gången jag var på dans så skulle jag inte bjuda upp någon alls eftersom jag inte kände någon. Och 5 år senare ska jag fortfarande inte bjuda upp någon eftersom jag inte har lärt känna någon ny på dans. Visst låter det dumt?
Självklart ska man bjuda upp de man inte känner. Så vilka ska man bjuda upp? Tja, det finns massor att välja på:

  • Den som ser ut att dansa bra.
  • En person som ser glad ut, för om man är nära andra som är glad blir man själv gladare.
  • Om jag gillar att prata med andra kan jag bjuda upp de som är trevliga, dvs pratar mycket med andra.
  • Någon man tycker ser bra ut.
  • En som verkar blyg eller lite ensam. Då vet jag att han/hon blir så himla glad av att bli uppbjuden så det spelar ingen roll om jag dansar som en katastrof. Den jag bjöd upp blir så glad ändå.
  • Om någon ser ut att vara ny på dansen är det bra att bjuda upp denna så han/hon slipper stå. Det är bra att behandla andra som man själv skulle vilja bli behandlad.
  • Kanske har jag dansat med de flesta på ett ställe, då är det bra att bjuda upp de jag aldrig har dansat med tidigare.
  • Om jag är lite hemligt förälskad i någon är det perfekt att kunna bjuda upp denna och lära känna honom/henne lite grann. Den jag bjuder upp vet ju inte varför jag bjuder upp. Det finns så många anldeningar till att bjuda upp.
Om man sammanfattar detta betyder det egentligen att man kan och bör bjuda upp vem som helst, så många som möjligt.
De som har dansat med så många olika personer som möjligt är de som brukar bli bättre fortare.

Man dansar för att:
- det är roligt
- det är trevligt
- lära känna nya människor
- träffa andra av det motsatta könet (oavsett om man är singel eller upptagen) utan att någon ska behöva tro att man "stöter" på personen
- koppla av
- det är mycket bra träning för den sociala förmågan
- man tycker om att röra sig till musik
- det är mysigt att kramas med andra
- och ett stort antal andra anledningar