0.12.

Websidan handlar om mina åsikter, tankar och upplevelser av gymnasieungdomar och vänder sig till alla:
 • Vuxna som har barn.
 • Som jobbar med ungdomar.
 • Som jobbar inom massmedia.
 • Som jobbar på myndigheter (Polis, Kommunen & skola).

Är du elev som läser detta?
Visa i så fall sidan för dina föräldrar. Jag tycker att de ska veta hur det faktiskt är.

Jag har inga barn. Jag jobbar normalt inte med ungdomar. Jag träffar inte ungdomar överhuvudtaget egentligen. Mina åsikter om ungdomar innan jag började med danskurser var inte positiva. De dricker, knarkar, slåss, begår brott och gör mest en massa dumheter. Massmedia förmedlade en taskig bild av ungdomar som jag tog åt mig utan att egentligen veta eftersom jag aldrig träffade ungdomar.

När jag började med kurser för högstadiet & gymnasiet var jag skeptisk och hade mycket låga tankar och förväntningar om ungdomarna och hur det skulle gå. Vilken chock jag fick…

På danskurserna så är omkring 90% av killarna och kanske 60% av tjejerna där mot sin vilja. Dessa killar och tjejer är med på kursen enbart för att kursen är obligatorisk. De hade hellre haft vanliga lektioner. Vad hände?

 • Jag fick en oerhört stor respekt från eleverna. Kanske för att jag bemötte dem som vuxna individer och visste om och respekterade deras åsikt att de inte ville vara där?
 • De lyssnade på mig och gjorde som jag sa trots att jag inte kunde tvinga dem att göra det jag vill. Jag har ingen belöning till dem som lyssnar och inget hot till dem som vägrar. De hade kunnat vägra göra som jag sa om de ville. Ändå gjorde alla som jag sa. Helt fantastiskt!
 • Ofta (inte alltid) så presenterade eleverna sig för varandra (tjejer och killar) för varje gång de bytte partner. De tog varandra i hand och presenterade sig trots att jag aldrig har bett dem göra det. Och partnerbyte skedde ofta (mellan 60 – 120 sekunder) så de blev många presentationer. Jag blev väldigt förvånad och skämdes över att jag själv inte uppmanade dem att hälsa.
 • Nästan alla ansträngde sig verkligen för att bli en bättre dansare, detta trots att de flesta inte ens ville vara där och dansresultatet påverkar inga betyg. Det hade räckt med att vara närvarande, de behövde inte bli duktiga dessutom vilket många blev.
 • Ibland blev det så klart tjafs och trams. En del (några få killar) kunde vara uppkäftig och stökig. Men när jag hårt men bestämt skällde på de skyldiga så tog de åt sig och bättrade sig. De lyssnade på mina argument och tog åt sig av detta trots att de egentligen inte hade behövt göra det. Att vara uppkäftig mot mig påverkade inte deras betyg eftersom lärarna inte är med på kursen. Och jag har inga medel som gör eleverna motiverade att lyssna annat än att de får lära sig dansa och att de förstör för resten av gruppen. Men det hjälpte! Det verkade som att av hänsyn till mig och de andra så skärpte många sig.
 • På en del skolor får jag höra av lärarna att vissa utpekade elever tillhör den lilla stökiga gruppen som alltid brukar innebära problem och att jag kommer att få bekymmer med dem. Det har ännu inte hänt. Ibland blir till och med några av de förväntade stökiga killarna de bästa killarna i gruppen på att dansa. De som ställer till problem (vilket är mycket få) är nästan alltid någon som inte förväntas vara till besvär.

När det gäller Gymnasiedanserna så var det många som var orolig över att det skulle bli bråk och stök. Men det blev det så klart inte.

 • Ingen missköter sig.
 • Ingen uppför sig illa.
 • De står i kö bättre än någon annan.
 • De lyssnar på entré- & garderobspersonalen (vilket är ovanligt).
 • De dansar (foxtrot, bugg & salsa) faktiskt en hel del och många dansar hela kvällen.
 • Toaletterna används som de ska, inget skräp ligger utanför papperskorgen.
 • Städningen efter dansen går snabbt eftersom alla har lagt skräp där det hör hemma.
 • Ingen smyger omkring i de obemannade barerna.
 • Ingenting har stulits eller slagits sönder.
 • Endast 2 elever (av totalt 2 200 besökare) har nekats inträde pga alkohol.
 • Inga flaskor/burkar har påträffats inne i lokalen eller utanför.
 • Varenda elev sköter sig exemplariskt, de är helt enkelt fantastiska.

Tack vare att de sköter sig så bra har jag möjligheten att driva detta vidare (lokalägare & Polisen ger mig nya tillstånd) och det ger mig extra energi att fortsätta när jag får se och uppleva deras glädje.

Kort sagt:
Dagens ungdomar är alldeles underbara, helt fantastiska, otroligt duktiga, snabblärda, skötsamma och härliga. Låt inte några få bråkstakar påverka uppfattningen om hela ungdomsgruppen som är toppen!
Om man bemöter och behandlar dem som vuxna individer så tycker jag att de respekterar mig och beter sig på ett väldigt moget sätt tillbaka.

Uppmaning till föräldrar!
Om din son/dotter vill gå på riktig dans, försök gärna hjälpa till och ställa upp med skjuts och bidrag till entrén. Att gå på dans är dyrt, 120:-, vilket är för mycket för gymnasieelever. Du vet var de är och du vet vad de gör. De befinner sig på en plats där de träffas, kramas, lär känna nya människor och helt enkelt har det roligt på ett bra och nyttigt sätt helt utan alkohol. På ungdomsdanser dricks det aldrig (nästan) och de få som gör det brukar inte göra om det helt enkelt för att de har tråkigt (ingen vill dansa eller prata med dem).

Har du som vuxen några frågor, funderingar eller tankar, tveka inte att ringa/maila. Vill du veta mer om kurserna och Gymnasiedanserna så är det bara att fråga. Om du vill göra ett studiebesök så ska det kunna ordnas.